Murcia, Spain

CEIP Gloria Fuertes in El Palmar, Spain

Our school is interested in new methods, and we thought that it is high time to learn CLIL method in a different country. Our first destination is Spain, and our colleague Éva Pató Csabáné Szebényi goes there to learn.

CLIL stands for Content and Language Integrated Learning and refers to teaching subjects such as science, history and geography to students through a foreign language. 

(https://www.onestopenglish.com/clil/what-is-clil/)

"CLIL refers to situations where subjects, or parts of subjects, are taught through a foreign language with dual-focused aims, namely the learning of content and the simultaneous learning of a foreign language."

from David Marsh, University of Jyväskylä, Finland (1994) 

About the host school

The host school CEIP Gloria Fuertes is in El Palmar in the region Murcia, at about 20 minutes from Murcia city.

The school has about 200 students from age 3 up to 12 and 20 teachers, including kindergarten teachers and special needs teachers. The kids start learning English at the age of 3. In class 5 the kids start their second foreign language, which is French in this school. CLIL is used from grade 1 for learning science in English.

The Hostschool

At work

Report about the mobility / Beszámoló a programról

Teaching assignment in El Palmar, Spain at CEIP Gloria Fuertes from 5th to 16th November 2018.

Két oka is volt annak, hogy Spanyolországban utaztam tanítási gyakorlatra. Az első, hogy szeretnénk megismerni a CLIL módszerét és lehetőség szerint bevezetni iskolánkba. A másik pedig, hogy egy Erasmus+ KA2 projektet nyert iskolánk, melynek a CLIL módszer az alapja és ehhez szerettünk volna módszertani alapot szerezni. Összegezve elmondható, hogy ez sikerült.

Rengeteget dolgoztam a két hét alatt. 

A nap már 7 órakor kezdődött, hiszen el kellett jutni az iskolába, ami körül belül 20 percnyi busz útra volt. A tanítás csak 8:30-kor kezdődött és a legtöbb tanár csak 8 óra körül érkezett, mentorom Enrique azonban mondhatnám "early bird" volt és még valamit el akart intézni az órakezdés előtt. A nap öt tanórából állt, melynek hossza a következőképpen alakult. Az első óra 60 perc volt, melyet két 45 perces óra követett, szünet nélkül. Az első napon, az órát nem figyelve csak onnan tudtam, hogy vége az órának, hogy egy új tanár lépett a terembe. A három egybetartott óra után volt egy fél órás étkezési szünet. Nem ebéd, mert a gyerekek inkább csak gyümölcsöt ettek, a tanárok meg inkább csak kávéztak. Majd ezt követte két 60 perces óra. Így délután kettő órakor mennek haza a gyerekek. 

A tanárok minden hétfőn még egy órás megbeszélést tartanak és csak utána ebédelnek, olyan 3 óra, fél négy magasságában. Számomra talán ez volt a legnagyobb kultúrsokk. Na meg persze, hogy este 8 előtt nincs vacsora, mert az éttermek sem nyitnak ki előbb.

A tanításról: A hospitálás során azt figyeltem, hogy fogadó kollégám milyen módszereket használ, hogyan használja az angolt a természetismeret órákon. Hiszen a CLIL lényege pont az, hogy idegen nyelven tanítunk valami mást és az angol csak eszköz, nem pedig a tanítás célja. Enrique csak angolul beszélt az órán, függetlenül attól, hogy a gyerekek értették vagy sem. Mert pont ez volt a lényeg, hogy hallják az idegen nyelvet, próbálkozzanak kommunikálni a tanárral és ismeretet szerezni. Ez valójában az első osztályban ment a legnehezebben, mert ők korábban még nem tanultak, hallották ezt az idegen nyelvet. A hatodik évfolyam már nagyon ügyesen kommunikált, önállóan és kreatívan használta a nyelvet.

A tanítás a második héten kezdődött. Sokat készültem az órákra, el is fáradtam minden nap végén. Persze az elsősök óráját tekintem a legnagyobb sikeremnek, mert sikerült a kis nyüzsgő társaságból egy együttműködő kis csapatot kialakítanom az óra végére. Persze kellett hozzá egy kis trükk, vagyis egy picit megleptem őket, hogy én azért tudok ám spanyolul. Erre persze mindenki felkapta a fejét és dolgozott. Nagyon helyesek voltak, ahogy a testrészeket tanultuk angolul. 

A legügyesebbek a hatodikosok voltak, ahol csoportmunkát csináltam. Szóbeli vizsgára készültek és ehhez találtam témákat, melyekre párban kellett felkészülniük, majd a megbeszélteket bemutatniuk. Az óra végén megkérdeztem, hogyan érezték magukat és azt nyilatkozták, hogy nagyon tetszett nekik ez az új munkaforma és tanultak az óra alatt.

Összességében két tartalmas hetet töltöttem a murciai iskolában és néha úgy éreztem, hogy sokkal többet dolgoztam, mint akkor, amikor "csak" angolt tanítok.

Pató Csabáné Szebényi Éva

The Beauty of Spain or Sightseeing in Spain

While you are working in a different country, you have to get familiar with its habits, customs, lifestyle and of course, it is worth to visit some places there too. During the weekend our colleague visited these sights.

Create your website for free!