Garðabær, Iceland

Flataskóli in Garðabær  4th-8th March, 2019

About the school

  • 508 students (from 5 to 13 years old)
  • 4 or 3 classes in each grade, 21 school groups
  • 20-25 students in each class
  • 80 teachers and staff members
  • big improvement: 7 years ago the school had 240 students
  • New program: formative assessment
  • 26 lessons a week for teachers
  • 40 minutes lessons

Information about the host school: https://www.flataskoli.is/

At school/Iskolában

A Reykjavík közelében fekvő Garðabær település általános iskoláját a Flataskóli-t kerestük fel. Az iskola 7 általános iskolai évfolyammal és egy óvodai évfolyammal működik. 508 diákjukat 80 fős személyzet látja el, melynek tagjai tanárok, pszichológus, fejlesztők és egyéb kiszolgáló személyzet. Évfolyamonként 3-4 osztály működik, 20-25 fő diák jár egy-egy osztályba. Párhuzamosan haladnak, ami azt jelenti, hogy a 3 vagy 4 osztály ugyan abban az időben ugyan azt tanulja, csupán a tanár személye, esetleg módszerei mások, viszont a tananyag, a tananyagot támogató segédanyagok teljesen egyformák.

Mobilitásunk fő célja az alsó és felső évfolyam közti átmenet tanulmányozása volt. Kint tartózkodásunk alatt főleg tanórákat tekintettünk meg, de volt lehetőségünk beszélgetést folytatni az igazgatónővel és bekapcsolódtunk az iskola belső életébe is, amikor a hamvazó szerdán megrendezett iskolanapon vehettünk részt. Részesei lehettünk továbbá az iskola UNICEF programjának is, mely az Eurovision mintájára dalfesztivált rendezett. Az iskola nagyon jó példa arra, hogy hogyan tud működni egy iskola úgy, hogy hetedik évfolyamig egy tanár tanítja az osztályban a főbb tárgyakat, csupán a készségtárgyak tanítására (rajz, ének, főzés, kézművesség, technika) alkalmaznak úgy nevezett művésztanárokat. Láttuk, hogy ez a korosztály igényli az "egy-tanáros" módszert, kötődik az osztálytanítóhoz. Az iskola egy új módszert vezetett be a közelmúltban, melynek neve formatív értékelés. Ezt a módszert alkalmazza az összes tanár. Megismertük a módszer felépítését és főbb alapelveit. A kompetencia területek erősítésére építő módszer, mely tudatosítja a tanulókba, hogy honnan hová kell adott idő alatt eljutniuk új tudásként épül be munkánkba. Nagyon kedves fogadásban volt részünk és tartalmas programot állított össze számunkra a két koordinátor, Maya és Hanna.

Pató Csabáné Szebényi Éva


Izland - hospitálás

2019. március 4-8. között Izlandon volt lehetőségem általános iskolát látogatni. Flataskóli a főváros egyik külső kerületében van és nagyon hangulatos, barátságos intézmény. Az ottani koordinátoraink által összeállított órarend szerint mentünk órákra. A mobilitásunk célja az alsó és felső tagozat közti átmenet megfigyelése volt.

Az iskola 7 osztályos. Egy-egy osztályba kb. 20 tanuló jár. A tanóráikon az osztályfőnök foglalkozik velük, ő tanít minden tantárgyat, a készségtárgyak kivételével. Ez a megoldás nagyon szimpatikus és egyértelműen gyerekbarát, hiszen a tanár és a diák egész nap együtt van. Van idő és lehetőség megbeszélni egy felmerülő problémát, nem kell a tanóra 45 percéhez szigorúan alkalmazkodni és nyugodt, biztonságos hátteret nyújt a tanulás-tanítás folyamatához.

A tantermek és a folyosók falain is a tanulók munkái láthatók, melyek családias hangulatot teremtenek. Az alsósok és a felsősök termei kicsit elkülönítve találhatóak, az ebédeltetéshez is külön helységet használnak a kicsik és a nagyok. De az iskolai közös programokon természetesen együtt van a két tagozat.

A tantermek jól felszereltek, a tölthető tabletek minden osztályban megtalálhatóak és rendszeresen használják is. A termek falain nem csupán egy falon van tábla, hanem szinte körbe az egész teremben. A táblákon a pedagógus jelzi, hogy mi a hét témája, mit kell tudnia a tanulónak elsajátítania, meddig kell eljutnia. A tábla mellett minden teremben van projektor (minden pedagógusnak van saját számítógépe), térképek, a tanulók füzetei, mappái, a munkához szükséges egyéb felszerelések (ragasztó, papírok, olló...), szelektív szemetesek és a teremhez tartozik egy kis mellékhelység is.

A tanítási órák mellett volt szerencsém egy különleges napon is részt venni. Hamvazószerda alkalmából a gyerekek különféle jelmezekbe öltözve állomásról állomásra jártak, ahol egy-egy vicces feladat elvégzése után édességet kaptak. Nagyon élvezték ők is és én is. Ezen a napon volt megnéztem egy osztály próbáját, is, akik a Flatavision versenyre készültek énekkel és tánccal. Számomra is élmény volt látni a lelkesedésüket és az iskola profizmusát (hangosítás, színpad, híres énekes volt segítségükre).

Nagyon izgalmas volt ez a hét, igazán érdekes órákat láttunk és új élményekkel lettünk gazdagabbak. Jó volt megtapasztalni, hogy így is lehet tanítani.

Ivanics Renáta

Ash Wednesday at school / Hamvazó szerda az iskolában

A farsangi időszak búcsúztatása, édességek, szórakozás

Sightseeing

Az intézménylátogatás lehetőséget ad arra is, hogy  megismerjük a a vendéglátó ország érdekes helyeit.

Create your website for free!