Wien, Austria

Erasmus+ - Bécs- 2018.12.09.-12.15.

Az Erasmus+KA1 pályázat keretében intézménylátogatáson vettünk részt Ausztriában, Bécsben a Neue Mittelschule informatika középiskolában. A programban tíz tanóra hospitálása és iskolánk bemutatása szerepelt.

Első napunk december 10-én öt tanóra látogatásával telt. Mivel az iskolában délelőtti és délutáni oktatás is folyik, így napunk nagy részét az intézményben töltöttük. Délelőtt egy informatika, egy ének és egy angol órán vehettünk részt.

Ebben az iskolában ebédidőben hazamehetnek a gyerekek és a délutáni órákra vissza kell menniük. Első napunkon délután is két informatika órát tekintettünk meg. A tanórákon különböző évfolyamok munkájával ismerkedhettünk meg, valamint az intézményben dolgozó pedagógusokkal is tapasztalatot cserélhettünk. Az oktatás látogatás után a helyi tömegközlekedéssel visszajutottunk szállásunkra, ezzel is kicsit felfedezhettük a környékén található városrészt. Mivel késő délutánig tartott az első nap óra látogatási programja, ezért délutánt a másnap bemutatásra kerülő prezentáció áttekintésével töltöttük.

December 11-én, kedden délelőtt három tanórát látogattunk meg. Egy angol, egy matematika és egy informatika óra volt a program része, szintén különböző évfolyamokon. Az első két tanórán lehetőséget kaptunk saját intézményünk, iskolánk bemutatására, prezentálására. A helyi diákok érdeklődve hallgatták előadásunkat. Különböző kérdéseikre igyekeztünk válaszolni. Mivel a prezentáció angol nyelven folyt, ezért a tanórát tartó pedagógus segített közvetíteni a gyerekek való kommunikációban, attól függetlenül, hogy angolul és németül is tudtunk kommunikálni a gyerekekkel.

A keddi nap délutánján volt alkalmunk Bécs belvárosát megtekintenünk. A Stephans Platz közelében található Time Travel kiállítást is meglátogattuk, ahol Bécs történetét a múlt századtól napjainkig egy interaktív kiállítás keretében mutatták be. A kiállítás nagy élmény volt számunkra, hiszen a mai kor szellemében, igen kreatívan megalkotott kiállításban volt részünk. Végig haladva a gyönyörű sétáló utcákon, megcsodálhattuk a híres bécsi karácsonyi vásár hangulatát. A Szent István bazilikába is betértünk. A hatalmas építmény igazán méltó műemléke a bécsi belvárosnak.

A következő napunkon, szerdán két informatika órán hospitáltunk. A tanórák után az iskola iskola igazgatónőjével egyeztettünk és átbeszéltük az előre elkészített kérdőívünket. A megbeszélés után az igazgatónő bemutatta az iskola szaktantermeit, mely során ismét sok ötlettel gazdagodhattunk.

A szerda délutánunkat a Schönbrunni kastély látogatásával folytattuk. A kastélynál volt lehetőségünk részt venni egy Strudelshow nevezetű bemutatón, amelyen a réteskészítés titkaiba avatták be az érdeklődőket.

A bemutató után nagy kíváncsisággal léptünk be a kastély belső termeibe, szobáiba. Ezután a kastély hatalmas hátsó kertjében is tettünk egy rövid sétát. A karácsonyi vásár a Schönbrunni kastélynál is hagyomány, így ismét részesei lehettünk a vásári forgatagnak.

A csütörtöki napon egy földrajz órán vettünk részt, amelyeknek keretében szintén bemutathattuk saját prezentációnkat iskolánkról. Majd a földrajz óra módszertani lépésit láthattuk.

Csütörtök délután ismét a bécsi tömegközlekedést már bátran használva, visszautaztunk a belvárosba, ahol a Hofburg, a híres királyi palota és környékét jártuk be. Ezután a fogadó intézmény koordinátorával és pedagógusával közös városi programon vehettünk részt.

A találkozó során átbeszélhettük egyéni tapasztalatainkat és egyéb szakmai gondolatainkat a látogatással, iskolájukkal és természetesen saját intézményünkkel kapcsolatban is.

Az ötödik és egyben hospitálásunk utolsó napján egy német órát írtak elő számunkra, melynek kezdetén prezentációnk bemutatását kérték ismételten. Ezután pedig láthattuk az a legfelsőbb évfolyam nyelvtan óráját.

Péntek délután is bejutottunk a városban. Erre a napra a Rathaus (Városháza) és az épület terén található karácsonyi vásár meglátogatását terveztük. Bécsben talán ez a legjelentősebb karácsonyi vásár, ami valóban nagyon nívós és hangulatos az idelátogatóknak. A Városháza után pedig az Operaház épületét csodálhattuk meg.

Az iskolában eltöltött idő során sok tapasztalatot szerezhettünk az iskola működéséről, oktatásáról. Saját munkákba beilleszthető ötletekkel is gazdagodtunk. Megismerhettük az iskola szaktanárait, igazgatóját, akikkel megbeszélések során tapasztalatot cserélhettünk. Bemutatták számunkra az iskola szaktantermeit is.

Résztvevők: Járfás Ágnes és Pató Judit 

Job shadowing in Wien

The host school, presentations, colleagues and some sightseeings.

Create your website for free!